Orban Design

Providing the highest quality architectural rendering for Charlottesville and beyond.

West Main Atwood project wins BAR approval

After a lengthy process of deferrals and resubmissions, the “Atlantic” project made it across the finish line, winning approval from the Board of Architectural review at their March meeting. I was involved with the project from the start, working with Bill Atwood on both the planning and the architectural aspects of the project. The project started out at the initial stage by maximizing the by-right volume. Subsequently, in response to the feedback from the review board, it ended up getting reduced in scale by the carving of an internal street within the project connecting West Main to Commerce Street. This allowed an opportunity to create a “5th” internal facade across from the existing historic buildings which helped enliven the architecture. The final piece I worked on was a dusk rendering of this internal street, intended to visualize the concept and help win the final approval.

night-shot-05

The other renderings prepared for this project show the street facades within their respective street contexts.
atlantic_front_2015_0302
atlantic_back_2015_0302

In addition to the renderings, I also prepared all the plans, elevations, wall sections, and material board that were required to fully document the project for the BAR.

Office renovation completed for Orban Design

After more than five years of working in an unfinished basement utility space, I finally completed a renovation of my office space to finish and enclose my work area. I guess it’s amazing what you can tune out when most of your work happens on a computer screen. However, this has been a long time coming. Here are some before and after images of roughly the same viewpoints. Of course, I did a 3D model as well to figure out the space. The end of the post has a quicktime VR of the design.

first view towards exterior:

807b 2009 office

807_2015_0205-basement-ofc_04

2015_0312-basement-ofc_06

second view looking towards stairs and laundry/ mechanical area beyond. There’s not a “before” view, as the utility shelving I had against the stairs was just too ugly to look at:

807b_2015_0205-basement-ofc_06

2015_0312-basement-ofc_05

And here’s a panoramic VR rendering:
basement-lighting-07-sphere2_out